HOW TO MAKE ITALIAN FUSILLI ALL'ORTOLANA | JAK PRZYRZĄDZIĆ WŁOSKIE FUSILLI ALL'ORTOLANA?
Mieszanka
warzyw, kolorów i smaków w oryginalnym i zdrowym daniu. Letnie
smaki, ale odpowiednie na każdą porę! O tytułowym przepisie
moglibyśmy powiedzieć – z ogrodu na talerz! Fusilli all'Ortolana
to kolorowa i wartościowa wariacja warzywna. Papryka, bakłażan i
cukinia tworzą apetyczne danie wegetariańskie, które rewelacyjnie
smakuje także na zimno. Idealne na lunch do pracy, zamiast skromnej
kanapki! Wszystkie dobre sezonowe warzywa w jednym naczyniu!
A
riot of vegetables, colors and flavors for an original and healthy
course , for a summer flavor but great in any season! From the garden
to the plate, would seem to evoke this recipe from the title! Fusilli
with vegetables are colorful and rich first course with a variety of
vegetables . Peppers, Eggplant and Zucchini for a vegetarian dish
mouth-watering! Fusilli with vegetables are perfect and can be
enjoyed cold, even for a tasty lunch break at work, instead of a
frugal sandwich! All the good stuff of exalted seasonal vegetables in
one dish!
Klasyka
w moim domu. Do dzieła, bierzmy się za przyrządzanie „cianfotta”
(mieszanka po neapolitańsku).
A
classic in my house, so Let's start to make this "Cianfotta"
( it means mixing in Neapolitan).
przygotowanie:
20 minut / preparation: 20 minutes
pieczenie: 40 minut / baking: 40 minutes
razem: 1 godzina / total: 1 hour
Skladniki
na porcje dla 4 osób / ingredients for 4 persons:
- 360g makaronu fusilli (świderki) / 360
gr Pasta
- 1 cebula / 1
onion
- 2 bakłażany / 2
eggplants
- 1 papryka / 1
pepper
- 2 cukinie / 2
zucchini
- 5 pomidorków koktajlowych / 5
pomodorini
- 1 liść świeżej bazylii / 1 leaf of basill
- sól / salt
- oliwa z oliwek / olive oil
Przygotowanie / Preparation :
Doprowadzamy
duży garnek osolonej wody do wrzenia; dodajemy makaron fusilli.
Gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do momentu aż będzie
al dente. Zanim odcedzimy na durszlaku, odlewamy 1/4 filiżanki
gotującej się wody.
Bring
a large pot of salted water to a boil; add Fusilli . Cook according
to package directions until al dente. Drain, reserving 1/4 cup
cooking water.
Zaczynamy
od umycia i pokrojenia warzyw w drobne kawałki (może być kostka).
Rozgrzewamy 1/4 filiżanki ciepłej oliwy z oliwek na dużej patelni
saute na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż uzyska
lekko złoty kolor. Dodajemy bakłażany, które również
podsmażamy, aż zbrązowieją, od 2 do 3 minut. Dodajemy cukinię,
następnie paprykę i czekamy aż zmiękną, około 1 minuty.
Doprawiamy świeżą bazylią i szczyptą soli. Powyższe składniki
mieszamy na patelni z pomidorkami i podsmażamy wszystkie składniki
razem przez około 3 minuty. Dodajemy ugotowane fusilli do warzyw i
wcześniej odlaną 1/4 filiżanki wody. Mieszamy. Doprawiamy
pozostałą połową listka bazylii i solą. Nasze
danie dla czterech osób jest już gotowe. Możemy podać z serem, w
razie potrzeby i wedle uznania.
First
of all we need to wash and cut in small pieces the vegetables
Meanwhile, heat 1/4 cup olive oil in a large saute pan over
medium-high heat. Add onion and cook until lightly golden. Add
eggplant and cook until browned, 2 to 3 minutes. Add zucchini and
cook until softened, about 1 minute. Add peppers and cook until
softened, about 1 minute. Add half leaf of the basil; season with a
pinch of salt. Stir in tomatoes, and cook for about 3 minutes. Add
cooked fusilli and enough reserved cooking water to loosen the
mixture slightly. Toss to combine. Stir in remaining half leaf of
basil. Season with salt. Divide
evenly between four serving plates; serve immediately with cheese, if
desired.
Rada
/ Tip :
Śmiało
możemy dać ponieść się wyobraźni i wykorzystać w tym daniu
wszystkie warzywa, które lubimy najbardziej! Możemy także dodać
kapary dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku!
Off
to imagination and used in this pasta all the vegetables you like
best! And to give a touch of stronger flavour, add some caper bush
for flavor!
Smacznego!
Buon
Appetito!
Uwielbiam włoską pastę <3
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszamy częściej tutaj lub na facebook'a: 'serendipityswag' :) Będzie więcej tradycyjnych i mniej znanych przepisów rodem z Italii ;) Pozdrawiam.
Usuńpożyczam przepis !
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie bardzo smacznie, pozdrawiamy ;)
UsuńŚwietny przepis, jadłabym. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy ;)
UsuńProstota górą :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, danie proste ale bardzo smaczne. Pozdrawiamy ;)
UsuńNajsmaczniejsze są te najprostsze przepisy :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Zachęcamy do spróbowania i pozdrawiamy ;)
UsuńBardzo ciekawy przepis, z radością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i w dodatku niezwykle smaczny ;)
UsuńMój mąż uwielbia prawdziwe włoskie makarony, w których ceni się minimalizm i jakość produktów. Fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńCzasami mniej znaczy więcej. Jakość produktów jest niezwykle ważna, a warzywa bardzo zdrowe ;)
UsuńUwielbiam takie przepisy! Proste, zdrowe i do tego pyszne!
OdpowiedzUsuńDanie jest również doskonałe "na zimno", w sam raz do pracy i bardzo zdrowe :) Pozdrawiamy!
UsuńHej bardzo ciekawie pisany blog, widac, ze robisz to z pasja. A post bardzo fajnie sie czyta. Jesli zamierzasz kiedys przejsc na profesjonalne blogowanie i potrzebowal bys adres pod firme to zapraszam do nas. Wirtualny adres katowice to miejsce gdzie mozesz prowadzic wlasna dzialalnosc pod naszym adresem. Obczaj i jak sie spodoba dolacz do nas:
OdpowiedzUsuńYouBoost
Dziękujemy :)
Usuń