12 paź 2016

HOW TO MAKE ITALIAN FUSILLI ALL'ORTOLANA.


HOW TO MAKE ITALIAN FUSILLI ALL'ORTOLANA | JAK PRZYRZĄDZIĆ WŁOSKIE FUSILLI ALL'ORTOLANA?


                                         


Mieszanka warzyw, kolorów i smaków w oryginalnym i zdrowym daniu. Letnie smaki, ale odpowiednie na każdą porę! O tytułowym przepisie moglibyśmy powiedzieć – z ogrodu na talerz! Fusilli all'Ortolana to kolorowa i wartościowa wariacja warzywna. Papryka, bakłażan i cukinia tworzą apetyczne danie wegetariańskie, które rewelacyjnie smakuje także na zimno. Idealne na lunch do pracy, zamiast skromnej kanapki! Wszystkie dobre sezonowe warzywa w jednym naczyniu!

A riot of vegetables, colors and flavors for an original and healthy course , for a summer flavor but great in any season! From the garden to the plate, would seem to evoke this recipe from the title! Fusilli with vegetables are colorful and rich first course with a variety of vegetables . Peppers, Eggplant and Zucchini for a vegetarian dish mouth-watering! Fusilli with vegetables are perfect and can be enjoyed cold, even for a tasty lunch break at work, instead of a frugal sandwich! All the good stuff of exalted seasonal vegetables in one dish!

Klasyka w moim domu. Do dzieła, bierzmy się za przyrządzanie „cianfotta” (mieszanka po neapolitańsku).

A classic in my house, so Let's start to make this "Cianfotta" ( it means mixing in Neapolitan).


przygotowanie: 20 minut  /  preparation: 20 minutes 
pieczenie: 40 minut  /  baking: 40 minutes
 razem: 1 godzina  /  total: 1 hour

Skladniki na porcje dla 4 osób /  ingredients for 4 persons:

360g makaronu fusilli (świderki)  /  360 gr Pasta 
1 cebula  /  1 onion 
2 bakłażany  /  2 eggplants 
1 papryka  /  1 pepper 
2 cukinie  /  2 zucchini 
5 pomidorków koktajlowych  /  5 pomodorini 
1 liść świeżej bazylii  /  1 leaf of basill 
l  /  salt 
oliwa z oliwek  /  olive oil


Przygotowanie  /   Preparation :

Doprowadzamy duży garnek osolonej wody do wrzenia; dodajemy makaron fusilli. Gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do momentu aż będzie al dente. Zanim odcedzimy na durszlaku, odlewamy 1/4 filiżanki gotującej się wody.

Bring a large pot of salted water to a boil; add Fusilli . Cook according to package directions until al dente. Drain, reserving 1/4 cup cooking water.

Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw w drobne kawałki (może być kostka). Rozgrzewamy 1/4 filiżanki ciepłej oliwy z oliwek na dużej patelni saute na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż uzyska lekko złoty kolor. Dodajemy bakłażany, które również podsmażamy, aż zbrązowieją, od 2 do 3 minut. Dodajemy cukinię, następnie paprykę i czekamy aż zmiękną, około 1 minuty. Doprawiamy świeżą bazylią i szczyptą soli. Powyższe składniki mieszamy na patelni z pomidorkami i podsmażamy wszystkie składniki razem przez około 3 minuty. Dodajemy ugotowane fusilli do warzyw i wcześniej odlaną 1/4 filiżanki wody. Mieszamy. Doprawiamy pozostałą połową listka bazylii i solą. Nasze danie dla czterech osób jest już gotowe. Możemy podać z serem, w razie potrzeby i wedle uznania.

First of all we need to wash and cut in small pieces the vegetables Meanwhile, heat 1/4 cup olive oil in a large saute pan over medium-high heat. Add onion and cook until lightly golden. Add eggplant and cook until browned, 2 to 3 minutes. Add zucchini and cook until softened, about 1 minute. Add peppers and cook until softened, about 1 minute. Add half leaf of the basil; season with a pinch of salt. Stir in tomatoes, and cook for about 3 minutes. Add cooked fusilli and enough reserved cooking water to loosen the mixture slightly. Toss to combine. Stir in remaining half leaf of basil. Season with salt. Divide evenly between four serving plates; serve immediately with cheese, if desired.


Rada / Tip :

Śmiało możemy dać ponieść się wyobraźni i wykorzystać w tym daniu wszystkie warzywa, które lubimy najbardziej! Możemy także dodać kapary dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku!

Off to imagination and used in this pasta all the vegetables you like best! And to give a touch of stronger flavour, add some caper bush for flavor!

Smacznego!
Buon Appetito!


18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszamy częściej tutaj lub na facebook'a: 'serendipityswag' :) Będzie więcej tradycyjnych i mniej znanych przepisów rodem z Italii ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się, danie proste ale bardzo smaczne. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  3. Najsmaczniejsze są te najprostsze przepisy :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, z radością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż uwielbia prawdziwe włoskie makarony, w których ceni się minimalizm i jakość produktów. Fajny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami mniej znaczy więcej. Jakość produktów jest niezwykle ważna, a warzywa bardzo zdrowe ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie przepisy! Proste, zdrowe i do tego pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest również doskonałe "na zimno", w sam raz do pracy i bardzo zdrowe :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  7. Hej bardzo ciekawie pisany blog, widac, ze robisz to z pasja. A post bardzo fajnie sie czyta. Jesli zamierzasz kiedys przejsc na profesjonalne blogowanie i potrzebowal bys adres pod firme to zapraszam do nas. Wirtualny adres katowice to miejsce gdzie mozesz prowadzic wlasna dzialalnosc pod naszym adresem. Obczaj i jak sie spodoba dolacz do nas:


    YouBoost

    OdpowiedzUsuń