Perugia,
dom marki Perugina, to miasto starożytnych
tradycji w produkcji czekolady. W październiku to raj dla wszystkich
czekoladowych łasuchów bo to właśnie w tym miesiącu odbywa się
tam międzynarodowy festiwal czekolady. To właśnie w Perugii
powstała najsłynniejsza czekolada, „il Bacio", a od kilku
dziesięcioleci organizowane jest wydarzenie, tzw. Eurochocolate,
podczas którego możemy uczestniczyć w wielu spotkaniach. Mamy tu
do wyboru przeróżne rodzaje czekolady. Klasyczne, ciemne, mleczne:
od najbardziej tradycyjnych po najbardziej śmiałe kombinacje
smakowe, praliny, batony lub te do smarowania. Czekolada jest królową
tego festiwalu. Eurochocolate 2016 odbywa się w Perugii, we Włoszech
od 14 do 23 października.
Perugia,
home of Perugina, is a city of ancient traditions Chocolatier and in
October welcomes greedy and curious with the international chocolate
Festival. In Perugia was born the most famous chocolate, il “Bacio”
and for several decades has Eurochocolate, an event full of
appointments. Classic, dark, milk: from the most traditional to the
most daring flavor combinations, Pralines, chocolate bars or spreads,
yes the Chocholate, The King of Eurochocolate 2016 to be held in
Perugia- Italy from 14 to 23 October.
Podczas
imprezy można dołączyć do przeróżnych spotkań, m.in. pysznych zajęć z gotowania czekolady, degustacji, porad z zakresu
wykorzystania czekolady do pielęgnacji skóry. Spędzimy tu także
relaksacyjne momenty przeplatane obserwacją i zdobywaniem wiedzy.
During
the event you can join: yummy chocolate cooking classes, tastings,
beauty, entertainment and relaxation moments interspersed with
insight and knowledge.
W
tym czasie, czekoladowe show to najbardziej pożądana i zmiksowana
część handlowa Włoch. Ulicami starego miasta, wiatr niesie zapach
tysiąca stoisk włoskich i międzynarodowych artystów i
rzemieślników związanych z produkcją czekolady.
The
Chocolate Show is the most greedy and assorted chocolate emporium of
Italy that winds through the streets of the old town, with thousands
of stands related to the artisan and industrial Italian and
international confectionery.
Światowe
spotkanie czekoladą, to nasze okno na świat dla krajów
produkujących „cabossa”, czyli owoc z drzewa kakaowego. Podczas
tych dni będziemy odkrywać sztukę, kulturę i tradycje krajów takich jak: Kamerun, Kuba, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gabon, Ghana
i Sao Tome i Principe, poprzez konferencje, degustacje i zajęcia
edukacyjne dla dzieci.
The
appointment with Eurochocolate World will open once a window on the
world of the producing countries of cabossa, the fruit of the cocoa
tree; We will discover the art, culture and traditions of countries:
Cameroon, Cuba, Côte d'Ivoire, Gabon, Ghana and Sao Tome and
Principe, through conferences, tastings and educational activities
for children.
Podczas
imprezy nie unikniemy widoku dużych i smacznych czekoladowych rzeźb,
które zachwycą nasze oczy i podniebienia. Doświadczeni rzeźbiarze
na naszych oczach przekształcają duże bloki czekolady w oryginalne
dzieła sztuki. Idealnie tu pasuje powiedzenie: „tną tak, że
wióry lecą”. W tym przypadku chodzi oczywiście o wióry
czekolady.
During
the event, the inevitable big and delicious chocolate sculptures will
delight sight and palate of visitors; experienced sculptors transform
large blocks of chocolate in original works of art, throwing
chocolate shavings to interested viewers.
Czekoladowe
show odbywa się na ogromnym bazarze, który oferuje nam podróż
przez ponad 6000 odniesień do produktów z czekolady i wyrobów
przemysłowych, tych włoskich i międzynarodowych. Są tu również
przestrzenie, dla tych, którzy nie spożywają glutenu, a także dla
miłośników kuchni wegańskiej. Ci, którzy potrzebują dodatkowej
dawki odprężenia, mogą skorzystać z leczenia uzdrowiskowego w
czekoladowej farmie. Brzmi obłędnie, prawda?
The
event continues with the Chocolate show, a huge chocolate Bazaar that
offers a journey through the more than 6000 references of products
made by more than one hundred signatures artisan and industrial
confectionery , Italian and international, with spaces dedicated to
Gluten free, Vegan chocolate. And who needs a dose of extra pampering
can book a spa treatment to Choco Farm.
Czy
ktoś z Was uczestniczył w tym lub podobnym wydarzeniu. Jesteśmy bardzo ciekawi. Napiszcie w komentarzach.
Do
any of you participated in this or a similar event. We are very
curious. Please write in the comments.
|by Vin|
Patrząc na same zdjęcia już ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) Chyba każdy z nas uwielbia czekoladę :)
UsuńJakoś nie trafiałem na duży wybór słodyczy czekoladowych (w porównaniu z Polską) podczas ostatniej wizyty we Włoszech - dlatego ten wpis mnie zadziwił :)
OdpowiedzUsuńKażdego roku w Perugii odbywa się międzynarodowy festiwal czekolady. W tym czasie wybór słodyczy czekoladowych jest przeogromny! Nie wiem czy miał Pan okazję będąc we Włoszech spróbować jednych z najpopularniejszych czekoladek włoskich - Bacio Perugina (bacio to po włosku pocałunek). Czekoladki są obłędne, ponadto w każdej z nich zamieszczona jest tzw. "wróżba". Polecam :)
UsuńOj, coś czuję, że nie mógłbym na taki festiwal pojechać. Zbyt dużą miłością darzę czekoladę i wydaję mi się, że nie wróciłbym z takiej wyprawy żywy. Bardzo dobra relacja, świetne zdjęcia. Aż samemu chce się tam być! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Warto się wybrać na taki festiwal i poznać różne "oblicza" czekolady, a nawet wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Chyba wszyscy uwielbiamy czekoladę, a tam jest ona wszędzie i w każdej postaci :)
UsuńNabrałem ochoty, aby się tam wybrać! Nigdy o tym miejscu i tym wydarzeniu nie słyszałem. Dzięki.
OdpowiedzUsuńWarto się wybrać. Wydarzenie jest atrakcyjne dla wszystkich łasuchów, takich jak my :) ale także dla tych, którzy chcą zobaczyć niezwykłe rzeźby wykonywane na żywo, a także poznać zastosowanie tego produktu w kosmetyce.
UsuńWow, musimy to kiedyś zobaczyć na żywo! <3
OdpowiedzUsuńWprawdzie nie jestem miłośniczką czekolady, ale impreza imponująca!
OdpowiedzUsuń